Pengenalan

Pendekatan yang dilaksanakan ini adalah salah satu cara untuk memberi pengiktirafan kepada Badan Bukan Kerajaan (NGO) atau tokoh seni budaya yang telah lama bergerak aktif dalam memastikan ianya terus diminati dan tidak luput ditelan zaman.

Tokoh – tokoh, penggiat dan pengamal seni semakin berkurangan akibat tiada golongan pelapis yang mewarisi kepimpinan sedia ada. Maka, dengan langkah yang lebih tersusun dan terancang perlu diambil bagi memastikan kesenian dapat dinobatkan kembali untuk tatapan dan penghayatan generasi baru.

Salah satu aktiviti adalah dengan Jelajah NGO Seni Budaya 2022 dengan usaha mendekatkan seni budaya kepada masyarakat.

 

Konsep Program

- Program adalah merupakan konvoi motor berkuasa tinggi (500cc) terdiri dari NGO Seni Budaya dan juga kelab motosikal berkuasa tinggi yang akan menjalankan program khidmat masyarakat.

- Program ini juga akan menjemput tokoh setempat bagi memberikan pandangan dan juga pengalamannya dalam bidang seni di negeri tersebut.

- Pengisian program ini juga akan menonjolkan keunikan seni budaya dan makanan tradisi penduduk setempat setiap destinasi yang akan menjadi perhentian kepada program Kembara NGO Seni Budaya 2022.

- Program ini akan disertai oleh artis dan Ikon seni budaya dalam menyemarakan lagi program ini.

 

Tarikh  : 20-23 Disember 2022 (Selasa - Jumaat)

Masa   : 8.30 pagi - 10.00 malam

Tempat  : Dataran Merdeka KL- Kuantan, Pahang- Kluang,Johor- Tanjung Kling,Melaka- Port Dickson, Negeri Sembilan- Matic, Kuala Lumpur.